το ονομα μου Μαρκος. εγω λαλω ̔Ελληνιστι. οικω εν “Κολοραδο.” δυο υιους εχω. και συ; τι ονομα σου; που οικεις; υιους εχεις; ειπε εμοι παρακαλω. ερρωσο
Χαῖρε,
Ὄνομά μοι Εὐθύμιος καὶ οἰκῶ ἐν Καναδᾷ, ἀλλὰ υἱοὺς οὐκ ἔχω, οὔτε θυγατέρας οὔτε γυναῖκα. ἡ δὲ μήτηρ μου χαλεπῶς φέρει
.
ευχαριστω σοι υπερ της αποκρισεως σου. συνιημι σε. εχω γαρ μητερα. η μητερ μου δε εχαρη οταν η γυνη μου ετεκε υιον. τινα βιβλια αγαπᾳς αναγιγνωσκειν Ελλνηνιστι; εγε αγαπω την Καινην Διαθηκην και το βιβλια του Ομηρου. γραφε εμοι παρακαλω. ερρωσο.
Κἀγὼ φιλῶ τὰ τοῦ Ὁμήρου ἔπη, ἀλλὰ μόνον μικρόν τι μέρος τῆς Ἰλιάδος ἀνέγνωκα ἐν τῇ ἑλληνικῇ γλώττῃ. καὶ τὰ τοῦ Πλάτωνος ἔργα, μάλιστα τὴν Ἀπολογίαν Σωκράτους, ἣν πολλάκις ἀνέγνωκα. ἀλλὰ μάλιστα φιλῶ τὰ τοῦ Σοφοκλέους δράματα, καὶ ὄτε ἠρχόμην τὴν ἑλληνικὴν μανθάνειν, ἦν εἷς τῶν ἐμῶν σκοπῶν ἀναγνῶναι ταῦτα.
Τί μανθάνεις τὴν ἑλληνικὴν γλῶτταν; πολλοὶ μοί ἐστιν λόγοι· ἀναγιγνώσκειν τὰ βιβλία τὰ ἑλληνικὰ καὶ οὐ τὰς μεταφράσεις, καταλαμβάνειν τὴν λειτουργίαν ἐν τῇ ἐκκλησίᾳ, μαθεῖν τὴν τῆς νεοελληνικῆς γλώττης ἱστορίαν, κτλ., ἀλλὰ τὸ μάλιστά με ὁρμῶν ἐστὶ τὸ κάλλος ὡς ἐμοὶ δοκεῖν τῆς ἑλληνικῆς.
μανθανω την γλωσσαν Ελληνικην ινα ακριβωστερον καταλαμβανω τον λογον του θεου. μανθανω Ομηρον ινα ευχαριστω θεῳ υπερ του καλλου. συμφημι οτι η γλωσσα Ελληνικη καλη εστιν. παν καλλος εκ θεου εστιν, κατα με.
ουκ ανεγνω τα δραματα του Σοφεικλου. τι δραμα συμβουλευῃ; γιγνωσκεις το " a good annotated English edition with notes?" ερρωσο.
I wish I could express myself as well as you guys. I’ll try my best.
[modus, what did you mean by με ὁρμῶν in your last post?]
Χαίρετε.
τοὔνομά μοι Ναθαν καὶ ἐν Ἰσραελ οἰκῶ. ἓξ καὶ εἴκοσιν ἔτη γέγονα. οὔτε γυναῖκα οὔτε παῖδας ἔχω καὶ οὔπως ἐπίσταμαι τὴν Ἑλληνικὴν ἀλλ᾿ ὅμως κατ᾿ ἡμέραν πειρῶμαι μανθάνειν ὡς δύναμαι. νῦν δὲ τὴν Σωκράτους Ἀπολογίαν* τὴν τοῦ Πλάτωνος ἀναγιγνώσκω καὶ ἐν μάλιστα ἡδονῇ ἐστί μοι. ἀεὶ παρὰ τοῦ Εὐθυμίου βοηθοῦμαι καὶ χάριν πρόσοιδα αὐτῷ·
[and to borrow the idea from that passage of Plato’s Apology] εἰ δὲ χρήματα εἶχον, ἐδίδουν ἂν δή. [genuinely] ![]()
- oops. edited to acc. with article.
χαιρε ω Ναθαν. γραφεις Ελληνιστι καλως. καταλαμβανω γαρ παντας λογους σου. πολλακις ηρξαμην αναγιγνωσκειν την Απολογιαν του Πλατονος. ουδεπω ετελησα αυτην. μονον το Συμποσιον ανεγνων. ελπιζω οτι γραψεις ωδε πολλακις. ερρωσο.
ἄλλοτε μὲν μᾶλλον ἐπαινῶ τὸν «Οἰδίποδα Τύραννον», ἄλλοτε δὲ τὴν «Ἀντιγόνην». ἀγγλικὴν ἔκδοσιν μετὰ σημειωμάτων oὐ γιγνώσκω. νέος δὲ ὦν ἐπριάμην τὸ βιβλίον “Three Theban Plays”, ὃ ἔχει ποιητικὰς μεταφράσεις τοῦ Robert Fagles, καὶ σφόδρα μοι ἤρεσεν.
δεῖ με χάριν σοι εἰδέναι ἐπὶ τούτῳ τῷ θέματι, ὅτι σπανίως γράφω ἑλληνίστι ἀλλὰ πολύ μοι βοηθεῖ. δίδωσί μοι καὶ πρόφασιν τὴν ἐργασίαν μου μὴ ποιεῖν. ἀλλὰ τῆς ἐμῆς συνδέσεως διαδικτύου νῦν μάλα βραδείης οὔσης, γίγνεται ὀλίγον δυσχερές. ![]()
–
ἐπειρώμην εἰπεῖν “what motivates me most”. καὶ ἡδέως πειρῶμαι βοηθεῖν. δοκεῖ γάρ μοι πλέον με μανθάνειν ἀποκρινόμενον ἢ ἐρωτῶντα.
εὐχαριστῶ σοι, Μαρκος [is your name declinable?].
τί ἐστι τοῦτο τὸ ῥῆμα, ἐλίζω; οὐκ ἐδύνετο αὐτὸν εὑρίσκειν.
τί ἐστι τοῦτο τὸ ὄνομα, διαδικτύου;
εὐχαριστῶ σοι, Εὐθύμιε.
οἶμαι “ελιζω” τυπογραφικὸν σφάλμα εἶναι ἀντὶ “ἐλπίζω”
“διαδίκτυον” σημαίνει “internet” ἐν τῇ νεοελληνικῇ γλώττῃ (ἢ μᾶλλον “διαδίκτυο” ἄνευ τοῦ τελικοῦ ν). ὅταν δεῖ με διαλέγεσθαι περὶ τῶν καινοτέρων, μοι δοκεῖ εὔλογον χρῆσθαι τοῖς νεοελληνικοῖς ὀνόμασιν. ἄλλως οὐ δυναίμην διαλέγεσθαι περὶ τούτων.
χάριν σοι οἶδα, ὦ Εὐθύμιε.
ἄλλως οὐ δυναίμην διαλέγεσθαι περὶ τούτων.
is this opt. potential, “Otherwise, I might not be able to discuss them”?
shouldn’t it have ἄν? ἀλλ᾿ ἴσως ἀλλοῖός ἐστιν.
ναι, ναι, Ευθυμος εγραψε καλως. εδει γραψαι “ελπιζω.” και συμφημι οτι η νεωΕλληνικη γλωσσα ωφελιμος εστιν ημων γραφοντων Παλαι-Ελληνιστι.
το ονομα μου Μαρκος εστιν Μαρκος Μαρκου Μαρκῳ Μαρκον. γραφοι τις “ω Μαρκε” η “ω Μαρκος.” ουκ διαφερει. μονον ινα καταλαμβανωμεν.
ερρωσθε ω φιλοι μου.
is this opt. potential, “Otherwise, I might not be able to discuss them”?
shouldn’t it have ἄν? ἀλλ᾿ ἴσως ἀλλοῖός ἐστιν.
ὀρθῶς λέγεις· δεῖ ἔχειν “ἂν”.
ὄνομά μοι Ἰάσων. οὐκ οἶδα τὴν ἑλληνικὴν γλῶτταν λαλεῖν. μανθάνω ἐκ τῆς βίβλου Ἀθήναζε ἅμα σὺν τῷ Ναθαν. ὁ μὲν Ναθαν γιγνώσκει τὸ πάντα, ἐγὼ δὲ οὐδέν. ![]()
κἀγὼ ἐν Ἰσραὴλ οἰκῶ. οὔτε ὑιοὺς οὔτε γυναῖκα ἔχω.
ἡμεῖς δὲ καθ᾿ ἑβδομάδα συγγιγνόμεθα καὶ ἅμα μανθάνομεν τὴν ἑλληνικήν (ἅμα ἀναγιγώσκομεν ἐκ τῆς βίβλου). τίς βούλεται ἡμῖν συγγίνεσθαι;* ![]()
χάρις ὑμῖν
Ἰάσων
- Is there a better way to say “meet with”?
χαιρε ω Ιασων. εχω χαραν αναγιγνωκσων την επιστολην σου. το συνιεναι τους λογους σου μαλιστα ευκοπον εστιν. ουκ οικω εν Ισραελ. ουκ δυναμαι ουν ειναι μεθʼ υμων. πλην χαιρω γραφων σοι και τῳ Ναθαν. ερρωσο.
p.s. what do you guys think of using the larger font for these posts? It’s easier on my eyes so I encourage you to do it if you don’t mind.
χαιρε ω Ιασων. εχω χαραν αναγιγνωκσων την επιστολην σου. το συνιεναι τους λογους σου μαλιστα ευκοπον εστιν. ουκ οικω εν Ισραελ. ουκ δυναμαι ουν ειναι μεθʼ υμων. πλην χαιρω γραφων σοι και τῳ Ναθαν. ερρωσο.
p.s. what do you guys think of using the larger font for these posts? It’s easier on my eyes so I encourage you to do it if you don’t mind.
εὐχαριστῶ σοι, ὦ Μᾶρκε, περὶ τῶν ἀγαθῶν λόγων σου. ἡμεῖς ἐν τῷ διαδικτύῳ συγγινόμεθα διὰ τοῦ SKYPE. εἰ τις βούλεται ἡμῖν συγγίνεσθαι, ἡδέως δεξόμεθα αὐτόν.
P.S. I’d like to know why this forum doesn’t let us adjust our fonts, too. This font is ugly. :">
ευχαριστω σοι ω Ιασων υπερ της αποκρισεως σου. χαιρω οτι γραφεις μεγαλλοις γραμμασι. φροντισω περι το Skype. ταχα λαλησω μεθʼ υμων. ερρωσο.
εὐχαριστῶ σοι, ὦ Ἰάσων, ἀλλ᾿ οὐκ οἶδα τὸ πάντα, οὔτε μέγα οὔτε μικρόν.
σὺ μὲν ἐν ἀκαδημία ἦς πολὺν χρόνον μανθάνων, ἐγὼ δὲ οὔ.
συγγίγνου* Ἰάσονί τε καὶ ἐμοί , ὦ Μᾶρκε, ὅταν βούλῃ. καὶ ἡδέως ἄλλους δεξόμεθα.
ὦ Εὐθύμιε, ἐπειδὰν τελευτήσω τὴν Ἀπολογίαν, βουλοίμην ὅτι δυνήσομαι
τὰς Ἀριστοφάνους Σφῆκας ἄρχειν, ἣν ἢδη ἀνέγνων ἐν Ἑβραικῷ καὶ σφόδρα ἐφίλησα. ἆρα σὺ ταύτην ἀνέγνωκας;
πότερον μάλα χαλεπή ἐστιν ἢ οὔ;
- should it be written this way or συγγίνου? I can’t find any records of the form I used, which seemed natural to me considering
there’s the non-compound imperative γίγνου. I know that in koine, it was written without the g in all the present declension,
but was this compound somehow different in Attic because of some problems with many g’s? i did find συγγιγνέσθω, so it
might have been συγγίγνου after all, just that no one had used it.
** I’ve edited my post to correct some mistypes. sorry.
εὐχαριστῶ σοι, ὦ Ἰάσων, ἀλλ᾿ οὐκ οἶδα τὸ πάντα, οὔτε μέγα οὔτε μικρόν.
σὺ μὲν ἐν ἀκαδημία ἦς πολὺν χρόνον μανθάνων, ἐγὼ δὲ οὔ.συγγίγνου* Ἰάσονί τε καὶ ἐμοί , ὦ Μᾶρκε, ὅταν βούληται. καὶ ἡδέως ἄλλους δεξόμεθα.
ὦ Εὐθύμιε, ἐπειδὰν τελευτήσω τὴν Ἀπολογίαν, βουλοίμην ὅτι δυνήσομαι τὴν Ἀριστοφάνους
Σφῆκας ἄρχειν, ἣν ἢδη ἀνέγνων ἐν Ἑβραικῷ καὶ σφόδρα ἐφίλησα. ἆρα σὺ ταύτην ἀνέγνωκας;
ἐγὼ μὲν ἐν τῷ SUBJUNCTIVE καὶ ἐν τῷ OPTATIVE οὐ δύναμαι λαλεῖν/γράφειν, σὺ δὲ τὸ πάντα δύνασαι. βουλοίμην ὅτι δυνήσομαι οὕτω καλῶς ἐν τῇ ἑλληνικῇ γράφειν. κὸλ ἁκαβὸδ λεχά. ![]()
ὦ Εὐθύμιε, ἐπειδὰν τελευτήσω τὴν Ἀπολογίαν, βουλοίμην ὅτι δυνήσομαι τὴν Ἀριστοφάνους
Σφῆκας ἄρχειν, ἣν ἢδη ἀνέγνων ἐν Ἑβραικῷ καὶ σφόδρα ἐφίλησα. ἆρα σὺ ταύτην ἀνέγνωκας;
οὐδεμίαν κωμῳδίαν ἀνέγωκα, ἀλλὰ λέγουσιν ὅτι ἡ τῶν κωμῳδοποιῶν λέξις οὐ χαλεπή. οὐκ οἶμαι σε πολλὰς ἀπορίας ἕξειν. οὐ νομίζω σφάλμα εἶναι “συγγίγνου”, εἰ καὶ οὐδέποτε ἐγράφη.