LATINAE GRAECAEQUE COLLOQUENDI FOMULAE
ΡΩΜΑΙΚΑΙ ΤΕ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑΙ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΡΗΤΡΑΙ
TABULA PRIMA. ΠΙΝΑΞ Ο ΠΡΩΤΟΣ.
Saying hello. Ad salutandum. Πρὸς τὸ ἀσπάζεσθαι.
Good morning, good afternoon, good evening, nice to meet you, hello… Salve. Ave. Salvus sis. / Salvete. Avete. Salvi sitis. Χαῖρε. / Χαίρετε. Σοὶ (ὑμῖν) χαίρειν καὶ εὖ πράττειν (εἴη).
Good morning, afternoon, evening, hello… (answering the first hello!). Salve (et tu). Ave (et tu). / Salvete (et vos). Avete (et vos). Et tu./Et vos. Χαῖρε (καὶ σύ). / Χαίρετε (καὶ ὑμεῖς).
Hello, my dear friend. O salve, exoptate (optime) amice. Χαῖρε, ἐπιθυμηθεὶς (ἀγαθὲ) φίλε.
I’m so glad to see you in good health. Venire te salvum volup est. Salvum te advenire gaudeo. Σὲ ὑγιαίνειν ὑπερήδομαι. Σὲ εὐεκτεῖν χαίρω.
To say hello to somebody. Aliquem salutare. Salutem aliqui dicere (dare, ferre). Ἀσπάζεσθαί τινα. Προσαγορεύειν τινά.
To greet one another. Consalutare (inter se). Ἀσπάζεσθαι ἀλλήλους.
Greetings! Multam tibi salutem impertio. Προσαγορεύω σοι χαίρειν.
My friend has come to greet me. Amicus venit ad me salutatum. Ὁ φίλος πρὸς ἐμὲ ἀφίκετο ἀσπασόμενος.
Give my regards to my friend. Amico meis verbis salutem adscribe (imperti). Salvere amicum jube meo nomine. Τὸν φίλον παρὰ μοῦ ἄσπασαι. Χαίρειν τὸν φίλον παρὰ μοῦ κέλευσον.
Francis send you his best wishes. Salvere te jubet Franciscus. Salvebis a Francisco. Franciscus impertit tibi multum salutis. Σὲ ἀσπάζομαι παρὰ Φραγκίσκου. Παρὰ Φραγκίσκου σε χαίρειν κελεύω.
He gave me your regards. A te mihi salutem dixit. Παρὰ σοῦ με ἠσπάσατο.
Good bye, see you soon, have a nice day, good night. Vale. Multum (bene) vale./
Valete. Multum (bene) valete. Ἔῤῥωσο. Ὑγίαινε. / Ἔῤῥωσθε. Ὑγιαίνετε.