Textkit Logo

macrons

Textkit is a learning community- introduce yourself here. Use the Open Board to introduce yourself, chat about off-topic issues and get to know each other.

Moderators: thesaurus, Jeff Tirey

macrons

Postby spqr » Sun Jun 05, 2011 4:27 pm

Is there a way I can set my computer to add the macrons? Thanks.
spqr
Textkit Neophyte
 
Posts: 61
Joined: Thu Mar 31, 2011 6:13 pm

Re: macrons

Postby Craig_Thomas » Sun Jun 05, 2011 10:12 pm

If it's for Latin, and you're using Windows, one easy way to do it is to change your computer's default input language to Maori. You can then type macra by hitting the "~" key before a vowel. In Windows XP this is done through the "Regional and Language Options" in the Control Panel.
Craig_Thomas
Textkit Member
 
Posts: 153
Joined: Mon Aug 09, 2010 9:42 am

Re: macrons

Postby spqr » Mon Jun 06, 2011 12:28 am

I tried that and it didn't work. My computer uses Window Vista.
spqr
Textkit Neophyte
 
Posts: 61
Joined: Thu Mar 31, 2011 6:13 pm

Re: macrons

Postby furrykef » Tue Jun 07, 2011 11:34 pm

What I did was create a custom keyboard layout using this tool that maps ` to the macrons using dead keys, so to get ā, I would type `a.
Founder of Learning Languages Through Video Games.
I also have a lang-8 journal where I practice Spanish and Japanese.
User avatar
furrykef
Textkit Enthusiast
 
Posts: 365
Joined: Sun Feb 07, 2010 7:18 am

Re: macrons

Postby Lex » Wed Jun 08, 2011 12:12 am

Ī ūsē Vīstā, ānd īt wōrks fōr mē.

Control Panel | Regional and Language Options | Keyboards and Languages | Change keyboards... then Add... and select Maori (New Zealand). It should put a language bar either on the Start Bar, or in a corner of the screen as a small floating window. When in an application, select MR from the language bar to type the macrons as Craig instructed.
I, Lex Llama, super genius, will one day rule this planet! And then you'll rue the day you messed with me, you damned dirty apes!
User avatar
Lex
Textkit Zealot
 
Posts: 732
Joined: Thu Apr 24, 2003 6:34 pm
Location: A top-secret underground llama lair.

Re: macrons

Postby jaihare » Sun Jun 12, 2011 1:22 am

Worked for me, too, with Maori. I'm on Windows 7.
Jason Hare
jaihare@gmail.com

τοὺς θεοὺς εὔχομαί σοι διδόναι ὑγίειαν καὶ σωτηρίαν καὶ ἀγαθὰ πολλά.
User avatar
jaihare
Textkit Enthusiast
 
Posts: 628
Joined: Mon Oct 22, 2007 2:47 am
Location: Israel

Re: macrons

Postby emilysoft11 » Wed Jun 15, 2011 7:26 am

Once experiment of didn't work with it.My calculator uses a window street view..
emilysoft11
Textkit Neophyte
 
Posts: 2
Joined: Wed Jun 15, 2011 6:38 am

Re: macrons

Postby emilysoft11 » Wed Jun 15, 2011 7:27 am

Once experiment of didn't work with it.My calculator uses a window street view..
emilysoft11
Textkit Neophyte
 
Posts: 2
Joined: Wed Jun 15, 2011 6:38 am

Re: macrons

Postby Sinister Petrus » Thu Jun 16, 2011 4:00 pm

spqr wrote:I tried that and it didn't work. My computer uses Window Vista.


Therein lies the problem.

On a more serious note, for Mac users:

1. Open System Preferences (under the Apple icon on the top left).
2. Under Personal (top row) go to Language & Text (flag icon).
3. Select Input Sources (far right choice).
4. Scroll down until you get to Hawaiian and check the box.
5. Close System Preferences.

When you're ready to type with macrons:

1. Near the top right there is a flag. Click it.
2. Pull down menu will show Hawaiian. Select it.
3. Type away. Option + (vowel) will get you a macron.
4. Remember to use Option + ' to get an apostrophe. Hawaiian uses something called an okina (glottal stop), and it is definitely note an apostrophe.
Sinister Petrus
Textkit Neophyte
 
Posts: 91
Joined: Wed Jun 15, 2011 11:25 pm

Re: macrons

Postby Nooj » Sun Jun 19, 2011 2:33 pm

Tēnā koutou. Also helps if you ever decide to learn te reo.
Dolor poetas creat.
Nooj
Textkit Member
 
Posts: 145
Joined: Sun Jul 27, 2008 12:53 pm

Re: macrons

Postby beerclark » Fri Aug 12, 2011 10:31 pm

I don’t think I can do it in the forum posts… but in WORD I use ^ for the macrons.
Such as û â î , etc.
You hold down SHIFT and CONTROL and tap ^. Let go of all three then tap the vowel you want long and you will see the vowel with the ^ over it.

It must be an MS Office or just WORD function.

Testing with the forum font - u a fail..
beerclark
Textkit Neophyte
 
Posts: 37
Joined: Sat Apr 30, 2011 1:47 am
Location: New Jersey, USA

Re: macrons

Postby jaihare » Fri Dec 02, 2011 7:55 pm

beerclark wrote:I don’t think I can do it in the forum posts… but in WORD I use ^ for the macrons.
Such as û â î , etc.
You hold down SHIFT and CONTROL and tap ^. Let go of all three then tap the vowel you want long and you will see the vowel with the ^ over it.

It must be an MS Office or just WORD function.

Testing with the forum font - u a fail..


I've started just copying the "combining macron" from the character map (charmap) and then hitting "paste" (CTRL + v) after each letter that I want to paste the macron on.

ā ē ī ō ū
Ā Ē Ī Ō Ū

Works nicely, I think. How does it look on your end(s)?

Jason
Jason Hare
jaihare@gmail.com

τοὺς θεοὺς εὔχομαί σοι διδόναι ὑγίειαν καὶ σωτηρίαν καὶ ἀγαθὰ πολλά.
User avatar
jaihare
Textkit Enthusiast
 
Posts: 628
Joined: Mon Oct 22, 2007 2:47 am
Location: Israel

Re: macrons

Postby jaihare » Fri Dec 02, 2011 8:02 pm

jaihare wrote:I've started just copying the "combining macron" from the character map (charmap) and then hitting "paste" (CTRL + v) after each letter that I want to paste the macron on.

ā ē ī ō ū
Ā Ē Ī Ō Ū

Works nicely, I think. How does it look on your end(s)?

Jason


Yŏŭ căn ălsŏ dŏ ĭt wĭth chĕvrŏns, by thĕ wăy.
Ōr jūst stāy wīth mācrōns āll thē tīmē.

Pretty easy, I think. :)
Jason Hare
jaihare@gmail.com

τοὺς θεοὺς εὔχομαί σοι διδόναι ὑγίειαν καὶ σωτηρίαν καὶ ἀγαθὰ πολλά.
User avatar
jaihare
Textkit Enthusiast
 
Posts: 628
Joined: Mon Oct 22, 2007 2:47 am
Location: Israel

Re: macrons

Postby beerclark » Sun Dec 04, 2011 12:22 am

Looks good from here!

None of it sounds easy though. I'll stick with typing in WORD and then copying my whole text. But if I'm just typing in a forum, I will just skip the macrons for simplicity sake.

I wanted to be able to do them in Excel because I am putting my vocabulary as I learn words through whatever I am reading at the time. Excel is easier to deal with in that case but I have to copy words with macrons from WORD.
beerclark
Textkit Neophyte
 
Posts: 37
Joined: Sat Apr 30, 2011 1:47 am
Location: New Jersey, USA

Re: macrons

Postby jaihare » Mon Dec 05, 2011 7:17 am

beerclark wrote:Looks good from here!

None of it sounds easy though. I'll stick with typing in WORD and then copying my whole text. But if I'm just typing in a forum, I will just skip the macrons for simplicity sake.

I wanted to be able to do them in Excel because I am putting my vocabulary as I learn words through whatever I am reading at the time. Excel is easier to deal with in that case but I have to copy words with macrons from WORD.


Open the character map (All Programs > Accessories > Character Map) and select the "combining macron" from a font like Times New Roman (located at U+0304).

Click "Select" and then "Copy."

You can paste that character on to the letters within Excel (though Word doesn't seem to like it). To use macrons in Word, I have to do my typing in Notepad and then copy-paste. Sometimes Word (I've got 2007) is a stupid program!

Bonam fortūnam!

Jason
Jason Hare
jaihare@gmail.com

τοὺς θεοὺς εὔχομαί σοι διδόναι ὑγίειαν καὶ σωτηρίαν καὶ ἀγαθὰ πολλά.
User avatar
jaihare
Textkit Enthusiast
 
Posts: 628
Joined: Mon Oct 22, 2007 2:47 am
Location: Israel

Re: macrons

Postby DiscipulusAnonymus » Thu Mar 08, 2012 3:59 am

If you're using Word, you can also open the "Insert --> Symbol" window, and create a keyboard "shortcut" for each long vowel symbol. I don't believe this works in Excel, however.
DiscipulusAnonymus
Textkit Neophyte
 
Posts: 4
Joined: Sat Mar 03, 2012 12:38 pm


Return to Open Board

Who is online

Users browsing this forum: Alexa [Bot], Exabot [Bot], ukh and 37 guests